fbpx

  Preverite aktualno akcijo, samo še do konca meseca!   

07 39 35 750 info@peci-keramika.si
Štedilnik na drva

Štedilnik na drva

Zidani štedilnik na drva je kurilna naprava, namenjena za kuhanje in pečenje, podrejeno pa delno tudi za ogrevanje prostora, v katerem se nahaja.

Če so bili zidani štedilniki priljubljena izbira zlasti v kmečkem okolju, so danes prisotni tudi v urbanih kuhinjah, saj lepo dopolnjujejo prostor, ustvarjajo domačno bivalno atmosfero in navdušujejo s svojo večnamenskostjo. Naj vas navdušijo različne postavitve in barvne kombinacije: štedilnik lahko brez težav kombinirate tudi z obstoječimi enotami ali pečjo, ki bo s svojim estetskim pečatom poudarila rustikalnost kuhinje. Priprava hrane na zidanih štedilnikih je v primerjavi z ostalimi vrstami kuhalnikov in plošč hitrejša. Zidane kuhalne enote so tudi sicer v številnih pogledih podobne lončenim pečem, saj imajo podaljšano sposobnost akumulacije toplote in učinkovito delovanje. Poleg tega bodo zidani štedilniki opravljali tudi dopolnilno ogrevalno funkcijo in preko dimnih kanalov in ognjišča uspešno oddajali toploto nazaj v prostor.

Izdelujemo jih izključno po naročilu na obrtniški način, oblikovno prilagojeno prostoru, v katerem se nahajajo. Lokacijsko se lahko umestijo v kuhinjski niz z ostalimi elementi.
Namen uporabe določa velikost kuhalne plošče, vgraditev enega ali več pekačev in volumen kotlička za segrevanje vode. Pekači so lahko vgrajeni v višini kurilnih vrat, ali pa v višini delovnega kuhinjskega pulta.
Okovje se izdeluje po naročilu in je lahko iz litega železa, jekla, nerjavečega jekla v polirani ali peskani izvedbi.
Kuhalna plošča je praviloma jeklena, debeline 6-10 mm, možna je izvedba s steklokeramično ploščo. Zunanja površina je obložena s keramičnimi pečnicami v barvi in oblikovno usklajeni z ostalo kuhinjsko opremo. Ostali material, primeren za oblogo vidnih sten, so tudi keramične ploščice.
Premer dimnika, potreben za priključitev štedilnika, je odvisen od velikosti in moči naprave, v veliki večini primerov zadostuje premer vsaj 160 mm, višine minimalno 4,50 m, možna je tudi priključitev na klasično zidan dimnik 14×14 cm, če je tehnično brezhiben. Kot za vsa kurišča, je potreben dovod izgorevalnega zraka minimalnega premera 125 mm ali več, kar je odvisno od velikosti in moči štedilnika.

Pogosta vprašanja

Preberi več

Katere so glavne prednosti, s katerimi se ponaša štedilnik na drva?

Štedilnik na drva lahko oblikujete po svojih željah in pri tem upoštevate skladnost ogrevalnega elementa s prostorom, v katerega je umeščen. Izbirate lahko med različnimi postavitvami, ploščicami, kuhalnimi ploščami in ostalimi dodatki. Prav tako lahko prilagodite in dogradite že obstoječi štedilnik na drva ali ga v celoti zamenjate z novim. Na ta način prostoru dodate estetski pečat ali poudarite obstoječo oblikovalsko shemo. Zidani štedilniki delujejo na ogenj, zato je priprava jedi v številnih pogledih bolj naravna, katere glavna prednost je tudi, da je prijazno okolju. Tudi sicer je ta vrsta peči med Slovenci priljubljena izbira, predvsem v hišah, kjer tudi pri zasnovi notranjega interierja prevladuje kmečki slog. Steklokeramična plošča je enostavna za vzdrževanje, saj jo po končanem kuhanju enostavno pobrišete z vlažno krpo in nežnim čistilnim sredstvom. Kuhanje na ogenj je učinkovitejše, saj za pečenje mesa ne potrebujete veliko časa. Hkrati se ohranja sočnost mesa in se ne izgubljajo vitamini in minerali iz zelenjave. Zidani štedilnik na drva je okolju prijazna ogrevalna enota, saj za svoje delovanje uporablja les, ki prekriva 60 % celotne Slovenije. Pečenje in kuhanje je hitrejše kot na ostalih kuhalnih enotah. V prijetnih večerih se boste lahko pogreli s skodelico kave in uživali v nežnem prasketanju ognja.

Kakšna je namembnost štedilnika na drva?

Štedilniki na drva v slovenski zgodovini igrajo pomembno vlogo. Včasih so predstavljali glavno ogrevalno enoto, ženske so jih uporabljale za pripravo hrane in kuhanje perila. Tudi danes kraljujejo v številnih domovih, kjer ustvarjajo prijetno atmosfero bivanja in nostalgično spominjajo na pretekle čase. Nekateri štedilnik na drva povežejo s centralnim ogrevanjem in zalogovnikom, s čimer segrevajo vodo in celotno hišo. Na velikih kmetijah so zidani štedilniki tudi danes ponos vsake kuharice, četudi je ne uporabljajo vsak dan, lepo krasijo dom. Izbirate lahko med klasično jekleno kuhalno ploščo ali steklokeramično ploščo. Vgradni štedilniki so obloženi s keramičnimi ploščicami, kar omogoča, da lahko končni estetski izgled prilagajate glede na slog preostale kuhinje. V ogrevalno enoto je mogoče vgraditi tudi električno pečico ali steklokeramično ploščo. Za boljšo vizualizacijo končnega izdelka vam lahko izrišemo računalniško skico, po potrebi se lahko dogovorimo tudi za ogled prostora. Pomembno je, da pri gradnji upoštevamo zakonske določbe glede dimnika, zračnih kanalov, saj je potrebno zagotoviti zadostno količino izgorevalnega zraka. Glede na želeno moč se prilagaja tudi velikost kurišča. Pred dokončnim izrisom si je mogoče ogledati tudi primere štedilnikov v živo, in sicer v našem salonu, naši strokovnjaki pa se bodo potrudili, da boste o štedilnikih na drva izvedeli vse, kar je potrebno.

Kako poteka postavitev zidanega štedilnika?

Štedilniki na drva se zidajo podobno kot lončene peči. Najprej se na predvideno mesto postavi okovje štedilnika, ki je narejeno po naročilu iz jekla, litega železa ali nerjavečega jekla. Nato začnemo okoli zidati s pečarsko opeko, kurišče pa se pozida iz šamota. Kurišče se priklopi na dovod zunanjega zraka in dimnik. Zaključni sloj štedilnika se obloži s keramičnimi ploščicami ali pečnicami lahko pa je zapucano z vidnim ometom. Če se od zidanega štedilnika potem nadaljuje kuhinja z lesenimi elementi, je potrebno med njima narediti zračni sloj ali izolirati z zadostno debelino.

Ali je štedilnik na drva primerna izbira tudi za novogradnje?

Med naročniki naših zidanih izdelkov najdemo tako gostilničarje, lastnike turističnih kmetij kot tudi zasebne lastnike, ki uživajo v kuhanju z živim ognjem. Nekateri se za to vrsto štedilnika odločijo med prenovo stare kuhinje. Možna je izdelava kombiniranega ali standardnega štedilnika na drva, odvisno od vaših želja pa tudi prostora. Kombinirana kuhinjska enota ima poleg klasičnega dela za kuhanje na drva vgrajeno tudi plinsko pečico. Pečica je lahko umeščena na svoje klasično mesto pod kuhalno ploščo ali na stolp, ki se dviga levo ali desno od osnovnega dela. Na koncu se štedilnik v celoti preobleče v ploščice po vaši izbiri. Oblika prostora za postavitev ni ovira, saj vsak kuhinjski element izdelamo individualno. Izbirate lahko med ravnimi, kotnimi, s stolpom ali brez, v obliki črke L … Možna je tudi diagonalna umestitev.

V čem se štedilniki na drva razlikujejo od lončenih peči?

Štedilnik na drva deluje na podoben princip kot lončene peči, saj za svoje delovanje uporablja drva, vendar lahko na štedilniku pripravimo tudi hrano. Lahko je izdelan v kombinaciji z lončeno pečjo ali ogrevanim sediščem. Posebnost zidane kuhalne enote je njena notranjost, narejena iz šamota, končni videz se prilagaja kupcu (pečnice, naravni kamen, keramične ploščice) in ostali opremi v prostoru. Vsi izdelki iz naše ponudbe so unikatni, kar pomeni, da jih izdelamo po željah stranke ter ga dopolnimo po naših priporočilih.

Izvedi več

Zakaj smo prava izbira?

Bogate izkušnje
Kvaliteta bivanja
V harmoniji z naravo
Strokovna pomoč