fbpx

  Preverite aktualno akcijo, samo še do konca meseca!   

07 39 35 750 info@peci-keramika.si
Krušna peč
Krušna peč
Krušna peč

Krušna peč

Krušna ali kmečka peč je element, kateri je namenjen peki in ogrevanju prostora. Včasih je bil nepogrešljiv v vsaki kmečki hiši.

Oblikovanje krušnih peči je možno v neštetih variantah. Tlorisno so lahko: kvadratne, pravokotne, okrogle, z enim ali več zapečki. Vratca kurišča so bila praviloma vedno v sosednjem prostoru ali hodniku, danes se lahko izvedejo tudi iz prostora. Zunanji plašč je izveden z oblogo iz pečnic raznih oblik in barv. Notranjost krušne peči je zelo pomembna in mora biti izvedena iz kvalitetnega pečarskega šamota, dno oziroma prostor za peko pa iz šamota, namensko izdelanega za peko kruha. Vratca, zunanja in notranja, so lahko različnih izvedb, od enostavno gladkih, izdelanih iz jeklene ali nerjaveče pločevine, kovaško okrašene in z medeninastimi fragmenti. Poleg krušne peči sodijo tudi primerna orodja za kurjenje, pečenje in čiščenje.

Tradicionalna krušna peč ima na zunanji površini pečnice z reliefi letnih časov, lovskimi motivi ali pa je določeno število elementov umetniško okrašeno.

Družba ima v svojem proizvodnem programu tudi posebne pečnice dimenzije 23×48 cm z zaključnimi elementi (simsi in cokli) višine 11 cm, za izdelavo krušnih peči z eno pečnico po višini.
Izdelujemo jih po naročilu, skladno z želeno obliko, barvo in velikostjo. Dimnik potreben za priključitev krušne peči je minimalno premera 200 mm, oziroma je odvisen od velikosti krušne peči. Za gorenje in varno uporabo je nujen dovod svežega zgorevalnega zraka od zunaj minimalnega premera 125 mm in več, odvisno od velikosti in moči peči.
Krušne peči so primerne za stalno ogrevanje in pečenje, saj imajo zelo veliko akumulacijsko sposobnost, manj primerne so za občasno uporabo v prehodnih obdobjih (jesen-pomlad) ali v počitniških objektih kjer ni stalnega bivanja.

prerez krušne peči

Slika 1: Na levi strani je krušna peč s klopjo, kot jo vidimo od zunaj. Na desni strani je prerez te iste peči, kjer lahko vidimo kako je zgrajena v notranjosti. Oglate oranžne puščice predstavljajo topel dim, ki gre iz ognja v kurišču preko oboka v istje in nato v dimnik. Toplota iz kurišča se prenese na šamot, iz šamota pa na pečnice. Vijugaste rdeče puščice predstavljajo sevanje toplote iz pečnic v prostor. Krušna peč se zida dvoslojno kar pomeni da se šamotna pozidava kurišča ne dotika zunanje stene peči, ki je v tem primeru narejena iz pečnic. Ker ima krušna peč veliko kurišče je primerna tudi za peko kruha in pripravo jedi.

Preberi več

Krušna peč: za vse, ki obožujete rustikalnost

Krušna peč je tradicionalna ogrevalna naprava z visokim izkoristkom, ki prijetno oddaja toploto ter odlično deluje na počutje v prostoru. Ima nostalgičen pridih, njena največja prednost pa je akumulacija toplote, saj prijetno toplotno sevanje oddaja še dolge ure po končanem gorenju. Včasih je bila krušna peč nepogrešljiva v vsakem domu, danes pa se ponovno vrača v modo. Tudi ljubitelji moderne arhitekture in dizajna se odločajo za njeno postavitev oziroma vgradnjo, saj oddaja prijetno toploto, ki nudi ugodno bivalno okolje. Ob razgreti krušni peči se rade zadržujejo vse generacije. Še posebej primerna je za vse, ki imajo radi pridih nostalgije ter ljubitelje peke kruha in pekovskih izdelkov.   

Krušna peč se vrača v modo

Krušna peč je v zgodovini Slovencev ves čas imela prav posebno vlogo, saj je predstavljala srce doma in središče, ob katerem so se ljudje greli in zbirali. Bila je skorajda najpomembnejši element vsake slovenske kmečke hiše. Poskrbela je za ogrevanje, hkrati pa je bila primerna za peko kruha, pekovskih izdelkov, sušenje sadja … Ker skorajda ni bilo kmečke hiše brez krušne peči, se je krušni peči reklo tudi kmečka peč. Peka v krušni peči je bila zelo zdrava, danes pa  se veliko ljudi vrača h koreninam in se ponovno odloča za postavitev krušne peči. Tradicionalno so peči bile predvsem kvadratne, kasneje pa so se jim pridružile še peči pravokotne oblike ter drugih oblik. Ploščice, s katerimi je krušna peč obložena, imenujemo pečnice. Pečnice, med katerimi lahko v našem podjetju izbirate, so vam na voljo v petdesetih različnih oblikah in sedemdesetih barvah. Poleg standardnih oblik pa izdelujemo tudi pečnice po naročilu in za kupca izdelamo elemente ter barve po želji.

Stoletna tradicija

Naše podjetje se ponaša tudi z lastno proizvodnjo, proizvodno tehnologijo in lastnimi pečarskimi mojstri. Temeljimo na stoletni tradiciji dolenjskih pečarskih mojstrov ter skrbimo, da se pri proizvodnji uporabljajo izključno zdravju in okolju neškodljivi materiali. Na tak način poskrbimo, da je vaša krušna peč okolju in zdravju prijazna ter zagotavlja ugodje pri bivanju. Proizvodni program poskrbi za proizvodnjo pečnic v različnih barvah, oblikah, velikostih, proizvodnjo uporabne in okrasne keramike ter proizvodnjo keramičnih elementov za namene restavratorskih del starih lončenih peči.

Krušna peč spada med zahtevnejše projekte, ki pa jih naši izkušeni mojstri izvedejo profesionalno in zanesljivo. Šamot, ki je pri gradnji krušne peči zelo pomemben, je naraven material, ki dobro prenaša visoke temperature ter odlično akumulira toploto. To krušni peči zagotavlja podaljšano oddajanje toplote, izvrstno peko in ogrevanje prostorov. Postopek izdelovanja pečnic se skozi zgodovino ni dosti spreminjal. Mojstri v vnaprej pripravljene modele različnih oblik vlivajo keramično maso, na koncu pa izdelke glazirajo in dvakrat spečejo. Dotično delo je zelo natančno, zato ga opravljajo le tisti z dolgoletno prakso in neprimerljivimi izkušnjami s tega področja.

Ponosni na svoje znanje in zaposlene, ki negujejo pečarsko tradicijo

Ker smo v koraku s sodobnimi trendi, je v našem programu na voljo tudi sodobna linija pečnic, ki se ponaša z modernimi, sodobnimi reliefi ter oblikami. Krušna peč danes nima več nujno klasičnega, tradicionalnega videza, ampak se lahko pohvali s sodobnim, inovativnim videzom in dizajnom, ki se prilega v vsak sodobni ambient ter bivalni prostor. Z uporabo modernih oblik sledimo aktualnim trendom v arhitekturi in dizajnu.  

Oblikovanje peči v našem podjetju temelji predvsem na individualnosti posameznika. To pomeni, da se prilagajamo naročnikom ter njihovim specifičnim željam glede postavitve, oblike, barv in materialov vsake krušne peči. O podrobnosti izdelave krušne peči se zato dogovorimo z vsakim naročnikom posebej ter poskrbimo, da izdelana krušna peč preseže vaša pričakovanja.  

Nudimo vam tudi najkakovostnejše storitve strokovnega svetovanja glede možnosti postavitve krušne peči v vašem prostoru, pomoč pri oblikovanju, mojstrsko izvedbo, zagotovitev kvalitetne servisne službe, spoštovanje rokov, 24-mesečno zagotovljeno garancijo in kvalitetne materiale pri izdelavi. Združujemo obrtniško tradicijo in znanje prejšnjih generacij s sodobno formo in funkcionalnostjo.

Izdelava krušne peči

Izvedi več

Zakaj smo prava izbira?

Bogate izkušnje
Kvaliteta bivanja
V harmoniji z naravo
Strokovna pomoč