fbpx

  Preverite aktualno akcijo, samo še do konca meseca!   

07 39 35 750 info@peci-keramika.si
Krušne peči
Krušne peči
Krušne peči
Krušne peči

Krušne peči

Krušna ali kmečka peč je element, kateri je namenjen peki in ogrevanju prostora. Včasih je bil nepogrešljiv v vsaki kmečki hiši.

Oblikovanje krušnih peči je možno v neštetih variantah. Tlorisno so lahko: kvadratne,pravokotne, okrogle, ovalne z enim ali več zapečki. Vratca kurišča so bila praviloma vedno v sosednjem prostoru ali hodniku, danes se lahko izvedejo tudi iz prostora. Zunanji plašč je izveden z oblogo iz pečnic raznih oblik in barv. Notranjost krušne peči je zelo pomembna in mora biti izvedena iz kvalitetnega pečarskega šamota, dno oziroma prostor za peko pa iz šamota, namensko izdelanega za peko kruha. Vratca, zunanja in notranja, so lahko različnih izvedb, od enostavno gladkih, izdelanih iz jeklene ali nerjaveče pločevine, kovaško okrašene in z medeninastimi fragmenti. Poleg krušne peči sodijo tudi primerna orodja za kurjenje, pečenje in čiščenje.

Tradicionalna krušna peč ima na zunanji površini pečnice z reliefi letnih časov, lovskimi motivi ali pa je določeno število elementov umetniško okrašeno.

Družba ima v svojem proizvodnem programu tudi posebne pečnice dimenzije 23×48 cm z zaključnimi elementi (simsi in cokli) višine 11 cm, za izdelavo krušnih peči z eno pečnico po višini.
Izdelujemo jih po naročilu, skladno z želeno obliko, barvo in velikostjo. Dimnik potreben za priključitev krušne peči je minimalno premera 200 mm, oziroma je odvisen od velikosti krušne peči. Za gorenje in varno uporabo je nujen dovod svežega zgorevalnega zraka od zunaj minimalnega premera 125 mm in več, odvisno od velikosti in moči peči.
Krušne peči so primerne za stalno ogrevanje in pečenje, saj imajo zelo veliko akumulacijsko sposobnost, manj primerne so za občasno uporabo v prehodnih obdobjih (jesen-pomlad) ali v počitniških objektih kjer ni stalnega bivanja.

Izvedi več

Zakaj smo prava izbira?

Bogate izkušnje
Kvaliteta bivanja
V harmoniji z naravo
Strokovna pomoč