Aktualno

Za arhitekte in projektante

Sodobne hiše so praviloma dobro izolirane in imajo okna ki odlično tesnijo, kamin pa je pogosto sekundarna ogrevalna naprava. Zaradi tega se v novogradnje dandanes najpogosteje vgrajuje kamine, z nizkoenergetskimi in zrakotesnimi kaminskimi kurišči Kobok, ki so pozidani z akumulativnim materialom.

Moč 6 – 7 kW - Kobok Kaseta so nizkoenergetska kurišča, ki imajo manjšo moč, da v prostoru ne pride do previsokih temperatur. Primerna so za prostore s površino nad 50m².

Dimnik fi 180mm - Standardna dimenzija dimnika za kurišča Kobok Kaseta je 180mm. Priporočamo šamotni dimnik Ekoker, saj je tak dimnik bolj masiven, robusten in enostavnejši za montažo.

Dovod zunanjega zraka 125mm - Sodobna kaminska kurišča, za popolno gorenje potrebujejo dovod zunanjega zraka. Zrak iz prostora, zaradi tesnih oken, ni dovolj.

Dimniški priklop - Višina priklopa na dimnik se praviloma izvede 160 – 200 cm od gotovih tal. Če iz oblikovalskih razlogov želimo da je kamin čim nižji, je najnižja možna višina priklopa 140 cm od gotovih tal, merjeno od sredine priklopa.

Priprava tlakov - Pod kaminom in dimnikom ne sme biti talnega gretja in inštalacij. Na tem mestu naj bo samo estrih brez izolacije. Priporočljivo je na tem področju estrih dodatno armirati.

Pozidava - Klasični toplozračni kamini segrevajo le zrak v prostoru, v praksi pa to pomeni, da ko nehate kuriti v kaminu vas v roku dveh ur v prostoru že sebe. Zato v podjetju Peči keramika strankam svetujemo hipokavstični sevalni kamin z masivno pozidavo, katera toploto akumulira in jo oddaja v prostor še dolgo po tem ko že nehate kuriti. (15-25ur).

za projektante

Širina kamina - Širino kamina določa širina kaminskega vložka, levo in desno pa pozidamo s pečarskimi opekami širine 12,5cm. Kamin s kaminskim vložkom širine vrat 60cm, je tako širok 85cm.

Globina kamina - Globina kamina je najprej odvisna od velikosti kaminskega vložka. Kaminski vložek Kobok Kaseta z dimenzijo vrat 60x45cm, ima globino 49cm, spredaj se namesti okvir 4cm, za kaminskim vložkom pa mora biti 8cm zraka, potem pa izolacijska plošča 4cm. Celotna globina je tako 65cm.