fbpx

  Preverite aktualno akcijo, samo še do konca meseca!   

07 39 35 750 info@peci-keramika.si
Kamini – Pogosta vprašanja
Kamini – Pogosta vprašanja
Kamini – Pogosta vprašanja
Kamini – Pogosta vprašanja

Kamini – Pogosta vprašanja

Kam postavimo kamin?

Mest, ki za kamin niso primerna ni, so samo slabša in boljša. Toplozračni kamin je najbolje postaviti v središče hiše ali stanovanja, saj bomo tako toploto kamina najbolje izkoristili. Pomembno je da kamin ni preveč oddaljen od dimnika, ki mora biti dovolj visok in velik.


Kaj je hipokavstični kamin?

Hipokavstični kamin je kamin s podaljšano akumulacijo, saj je vroči del kamina pozidan s pečarsko opeko debeline 5,5 cm, s skupno težo s cca. 700 kg – 1000 kg akumulacije. S tem dobimo zamik oddajanja toplote v prostor od 15 do 25 ur, s čimer se izognemo problemu, da bi bilo v prostoru prevroče.


Kako velik mora biti dimnik za kaminska kurišča?

V večini primerov za dimnik za kaminsko kurišče zadostuje cev premera od 180mm do 200mm. Standardna dimenzija dimnika za kurišča Kobok Kaseta je 180mm. Priporočamo šamotni dimnik Ekoker, saj je tak dimnik bolj masiven, robusten in enostavnejši za montažo in ima konstanten vlek, ki je za kamin na drva zelo pomemben. Najmanjša potrebna višina dimnika za kamine je 4,5 m.


Kako koristno uporabiti toploto kamina?

Klasični toplozračni kamini segrevajo le zrak v prostoru, v praksi pa to pomeni, da ko nehate kuriti v kaminu vas v roku dveh ur v prostoru že sebe. Zato v podjetju Peči keramika strankam svetujemo hipokavstični sevalni kamin z masivno pozidavo, katera akumulira toploto in jo oddaja še dolgo po tem ko že nehate kuriti. (15-25ur)


Kako velika more biti cev za dovod zunanjega zraka do kaminskega kurišča?

V večini primerov je za dovod zunanjega zraka do kaminskega kurišča dovolj cev premera 125mm. Pri tem moramo paziti, da dve cevi premera 75mm ne bosta zadostovali, ampak moramo v tem primeru namestiti tri cevi premera 75mm. Manjše cevi imajo namreč manjši pretok zraka. Najbolj pogosto pa se za ta namen uporabljajo pravokotne cevi dimenzij 55mmx220mm, saj jih lahko vgradimo v višino estriha.


S čim kombinirati toplovodni kamin?

Kamini ki imajo kaminska kurišča s toplovodnim izmenjevalcem so namenjena primarnemu ogrevanju stavb. Moč takih kurišč se začne pri 15 kW od česar je 7 kW nominalno segrevanje vode. V kombinaciji z zalogovnikom, je to dovolj za segrevanje celotne hiše.


Kakšna priprava tal je najboljša za postavitev zidanega kamina?

Na betonsko ploščo naredite betonski ali siporeks temelj kjer bo stal kamin. Pod kaminom in dimnikom ne sme biti talnega gretja in inštalacij. Na tem mestu naj bo samo estrih brez toplotne izolacije. V prerezu bi izgledalo takole: slika 1 V primeru da kamin stoji na talni plošči, mora biti spodaj hidroizolacija.


V kateri fazi novogradnje je najbolje montirati kamin?

Kamin je najbolj priporočljivo montirati po ometih in estrihih.


Zakaj je steklo kamina umazano?

Za umazano steklo kaminskega kurišča je lahko več razlogov. Lahko ga povzročijo ne dovolj suha drva, ki počasi gorijo in povzročajo črn dim. Lahko je razlog v pripiranju dovoda zgorevalnega zraka v kurišče, le ta mora biti namreč, ko v kaminu gori, vedno do konca odprta. Tretji razlog pa je lahko prehitro dolaganje drv na kurišče. V kurišče je potrebno naložiti drva, zakuriti, in potem pustiti da zgori do žerjavice. Šele takrat lahko na kurišče zopet polno naložimo. Kurišče se med gorenjem ne odpira. Čisto steklo pa je odvisno tudi od kvalitete kurišča in izvedbe samočistilnega stekla.


Želel bi imeti kamin v že vseljenem stanovanju vendar nimam dimnika. Kaj narediti v takem primeru?

V takem primeru postavimo kamin na notranji strani zunanje stene, tako da na zunanji strani stene lahko naredimo inox nadometni dimnik. Skozi steno prevrtamo dve luknji eno za dimnik, drugo pa za dovod zgorevalnega zraka. Tako je tak kamin povsem izvedljiv.


Kako visoko mora biti dimnik nad slemenom?

Višina dimnika nad streho je najprej pogojena na naklonski kot strehe. V osnovi ločimo tri kategorije streh:

  1. Strehe z naklonskim kotom večjim od 20 stopinj Pri teh strehah velja, da naj dimnik pri postavitvi blizu strešnega slemena sega najmanj 40 cm nad višino slemena. Če je dimnik od strešnega slemena oddaljen več kot 1,5 m, naj znaša horizontalna razdalja med ustjem dimnika in površino strehe najmanj 2,3 m, pri tem pa mora biti pravokotnica dimnika na strešino visoka najmanj 1 meter.
  1. Strehe z naklonskim kotom manjšim od 20 stopinj
    Pri strehah z naklonom manjšim od 20 stopinj je potrebna višina dimnika nad streho 1 m.
  1. Ravne strehe
    Pri ravnih strehah je pravilo enako kot pri strehah z naklonom manjšim od 20 stopinj, le da se tu v praksi pogosto pojavljajo atike, ali v primerih velikih ravnih streh razne nadgradnje, pri katerih je potrebno upoštevati to, da mora dimnik segati vedno 1 m preko tovrstne “ovire”.

Na katero podlago se postavi kaminsko kurišče?

Kaminsko kurišče je najbolje postaviti na betonsko ploščo ali estrih, pod katerim ni talnega gretja in inštalacij. Prav tako na tem mestu ne sme biti pod estrihom toplotne izolacije. Če je izolacija potrebna, lahko pod estrih damo stirodur plošče, ki imajo večjo tlačno trdnost.


Kje na dimniku vgraditi čistilna vratica?

Vratca za čiščenje je potrebno vgraditi na dnu dimnika, da lahko dimnikar po ometanju saje počisti iz dna dimnika. Poleg tega morajo dimniki z višino nad 5 m, imeti dodatna čistilna vratica tudi na podstrešju, ali pa vsaj zagotovljeno možnost ometanja preko vrha dimnika. V tem primeru je potrebno zagotoviti tudi ustrezen varen dostop do ustja dimnika.
Pri nepohodnih strehah ali podstrešjih, oziroma kadar ni možen dostop za čiščenje skozi vrh dimnika, je po posvetu z dimnikarjem potrebno urediti vratca za čiščenje na podstrešju oz. v vrhnjem nadstropju stavbe.


Dvojna zasteklitev pri kaminu da ali ne?

V primeru da je zasteklitev kurišča večja ali da je v bližini kakšno pohištvo je dvojna zasteklitev smiselna, saj zmanjša prenos toplote preko stekla za 15 – 20%.


Kakšno moč naj ima moje kaminsko kurišče?

Sodobne hiše so praviloma dobro izolirane (15-25 cm izolacije) in imajo okna ki so zelo izolativna in odlično tesnijo, kamin pa je pogosto sekundarna ogrevalna naprava. Zaradi tega se v novogradnje dandanes najpogosteje vgrajuje kamine, z nizkoenergetskimi in zrakotesnimi kaminskimi kurišči Kobok. Kobok Kaseta so nizkoenergetska kurišča, ki imajo manjšo moč, 6-7kW, da v prostoru ne pride do previsokih temperatur. Primerna so za prostore s površino nad 50m².


Na kateri višini je potrebno pripraviti priklop na dimnik za kamin?

Višina priklopa na dimnik se praviloma izvede 160 – 200 cm od gotovih tal. Če iz oblikovalskih razlogov želimo da je kamin čim nižji, je najnižja moža višina priklopa 140 cm od gotovih tal, merjeno od sredine priklopa.


Kako globok in širok je tipični kamin z ravnim steklom?

Širino kamina določa širina kaminskega vložka, levo in desno pa pozidamo s pečarskimi opekami širine 12,5cm. Kamin s kaminskim vložkom širine vrat 60cm, je tako širok 85cm. Globina kamina je najprej odvisna od velikosti kaminskega vložka. Kaminski vložek Kobok Kaseta z dimenzijo vrat 60x45cm, ima globino 49cm, spredaj se namesti okvir 4cm, za kaminskim vložkom pa mora biti 8cm zraka, potem pa izolacijska plošča 4cm. Celotna globina kamina je tako 65cm. Minimalna globina kamina je lahko tudi 60cm.


Kdaj dolagati polena v kamin?

V kurišče dodajamo polena ko so vsa drva zgorela, in je v kurišču le še žerjavica. Tako se poleno takoj ponovno razplamti, v kurišču pa nimamo dima, ki bi nam povzročal težave z sajenjem stekla. Če je v kurišču premalo žerjavice, dolagamo ponovno bolj drobna polena ali treske. Če v kurišče nalagamo ko polena še gorijo, dim iz kurišča uhaja v prostor in boste v hiši imeli smrad po dimu.


Ali si lahko naredim kamin sam?

Lahko, vendar svetujemo da montažo prepustite nam, saj boste dobili profesionalni izdelek hkrati pa pridobili znižano davčno stopnjo 9,5%. Za vas je to ceneje, in vse delo bomo popravili mi.

Poleg tega ob tehničnem pregledu organi zahtevajo dokumentacijo, izjavo o skladnosti, izračun dimnika in še nekaj dokumentov, ki jih boste težko sami izpolnili.


Koliko je lahko dimnik oddaljen od peči?

Za boljše delovanje peči ali kamina je lahko dimnik oddaljen od kamina največ 70 cm. Pri montaži vedno pri takem odmiku uporabljamo kolena po 45-stopinjskim kotom, da ne zmanjšamo vleka dimnika. Nikakor se peč ne more priklopiti, če je dimnik v drugem prostoru kot peč, saj močno zmanjšamo vlek in normalno delovanje peči ali kamina.


Kako pogosto je potrebno preveriti delovanje kamina?

Delovanje kamina preverite, ko imate občutek da vam gori slabše. Takrat je ponavadi potrebno očistiti dimnik. Čiščenje dimnika je, za male kurilne naprave do 250kW, obvezno dvakrat v kurilni sezoni.

Zunanjo površino kamina čistite le z vlažno krpo. Peč ali kamin obrišete z mehko krpo. Nikoli ne uporabljajte čistil, če niso izrecno namenjena taki uporabi,


Kako vem, da kamin deluje pravilno? Na kaj moram biti pazljiv?

Kamin ali peč pravilno deluje ko drva pogorijo v prah, steklo je čisto, šamot v kurišču pa brez črnih oblog. Kadar je slabo izgorevanje so v kurišču črni neizgoreli koščki.

Paziti morate da kamin kurite trikrat tedensko na velikem ognju vsaj dve uri. S tem pridobite da kamin deluje na popolnem izgorevanju in steklo na vratih bo bolj čisto.


Kako očistiti steklo na kaminu?

Steklo očistite z mehko krpo, prepojeno s posebnim čistilom za čiščenje kaminskih stekel. Čistilo je možno kupiti, v obliki tekočine spreja ali v obliki čistilne pene, v našem salonu.


Kako pogosto je potrebno čistiti steklo kamina?

Čiščenje stekla je odvisno od kakovosti drv in vleka dimnika. Boljše je, da kamin naložite na maksimalno količino drv, da gori z veliko temperaturo. V tem primeru bo steklo in šamot v kurišču čisto, in tudi emisij bo manj.


Razvod toplega zraka pri kaminu?

Za razvod toplega zraka se uporablja cevi Darco dimenzij 22X5cm. Več si lahko pogledate tukaj: https://www.darco.com.pl/en/offer/p,71,rectangular-fittings.html


Kako pogosto je potrebno čistiti pepel iz kamina?

Pepel iz kurišč Kobok v povprečju čistimo po 5 do 7 kurjenjih. Pepel, ki ga puščate v kurišču vam ščiti žerjavico preko noči, zjutraj ponovno doložite trske, odprete loputo za zrak in nadaljujete z kurjenjem.


Kakšna drva potrebujem za dobro gorenje peči?

Za dobro delovanje peči ali kamina je primeren les, ki nima več kot 20% vlage, kar pomeni sušen vsaj 24 mesecev pod streho. Izogibajte se iglavcem, saj vsebujejo preveč smole in vam uničujejo dimnik. Priporočljivo gorivo so vse vrste lesa listavcev, kurite lahko tudi lesne brikete. Kostanj in hrast imata v sebi veliko tanina, zato morata biti sušena vsaj 3 leta.


Moj prostor je velikosti 25m2? Ali je to premajhen prostor za kamin?

Kamini in lončene peči ogrevajo tako majhne kot velike prostore, saj se izdelujejo od 5,5 kW pa do 15 kW moči. Najbolj pomembno pri izbiri je, kakšen je prostor, kjer naj bi kamin stal. Kamin ogreva prostor, kjer stoji in vse ostale prostore skozi prva prehodna vrata, vendar morate vedeti, da bo malo več toplote v tem prostoru, kjer kamin stoji. Za srednje izoliran objekt, lahko računate približno, da ogreva 1 kw do 10 kvadratnih metrov.

Primer:

– Dnevni prostor velikost približno do 40 kvadratov + ostali prostori = izberete peč do moči 8kW.
– Dnevni prostor velikost več kot 40 kvadratov + ostali prostori + galerija, ki je večkrat v novih objektih = izberete kamin moči od 11 do 13kW.


S čim je najbolje zaščititi tla okoli kamina?

Pred kaminom lahko položite keramiko ali kamen, če želite imeti parket do kamina se lahko na parket položi steklo ali kovinsko ploščo. Keramika izgleda takole: povezava Steklo izgleda takole: povezava  Po predpisih morajo biti zagotovljene naslednje dimenzije: slika 1 in slika 2 Lahko pa se naredi pred kuriščem malo večjo polico, ki služi tudi tej funkciji.


 
Besedilo je informativne narave zato si podjetje Peči keramika pridržuje pravice vnosa morebitnih napak in ažurnosti podatkov. Za natančne informacije mojstra in individualna vprašanja nas kontaktirajte na telefon ali mail. Veseli pa bomo tudi vašega osebnega obiska v našem salonu!

<<< Nazaj na članke

Zakaj smo prava izbira?

Bogate izkušnje
Kvaliteta bivanja
V harmoniji z naravo
Strokovna pomoč