fbpx

  Preverite aktualno akcijo, samo še do konca meseca!   

07 39 35 750 info@peci-keramika.si
Tehnologija izdelovanja pečnic za lončene peči
Tehnologija izdelovanja pečnic za lončene peči

Tehnologija izdelovanja pečnic za lončene peči

Tehnologija

Proizvodna tehnologija pečnic temelji na stoletni tradiciji izdelovanja lončenih peči in kaminov ter izkušnjah dolenjskih pečarskih mojstrov z uporabo in okolju neškodljivih naravnih materialov obdelanih na sodobni strojni opremi.

Proizvodna tehnologija temelji na kombinaciji oblikovanja elementov s postopkom stiskanja in vlivanja keramične mase v vnaprej pripravljene modele želenih oblik pečnic in vseh pripadajočih zaključkov potrebnih za postavitev lončene peči.

Proizvodni proces pečnic je prilagojen proizvodnji za znanega kupca, kar z drugo besedo pomeni, da je vsaka lončena peč ali kamin namensko izdelan za določenega naročnika lončene peči in predstavlja svojevrsten unikat. Posebna pozornost se posveča ročni obdelavi elementov kalibriranju na lasersko vodenih obreznih strojih.

Način organiziranja proizvodnje pečnic in tehnološka oprema je zelo prilagodljiva tako da omogoča sodelovanje kupca pri oblikovanju pečnic. Stranka lahko namreč v določeni fazi proizvodnje pečnic, v kolikor želi v izdelek vgraditi del svoje vizije, predlaga obliko pečnic ali pa umetniško površinsko obdelavo pečnic.

 

Pečnice

Proizvodnja pečnic za izdelavo lončenih peči in kaminov je organizirana in usmerjena kot proizvodnja za znanega kupca, kar pomeni da je osnova za proizvodnjo znana oblika in barva peči, za določenega kupca, saj je oblikovanje peči del opreme bivalnega prostora in v precejšnji meri izraz individualnosti vsakega posameznika.

V proizvodnem programu so pečnice v petdesetih različnih oblikah in sedemdesetih različnih barvah.

Izven standardnih oblik in barv, izdelujemo tudi različne druge elemente po posebnih zahtevah tudi v barvah katere niso v redni proizvodnji.

 

Vse pečnice so pred glaziranjem dimenzijsko usklajene (obrezane), tako da je zagotovljena hitra in natančna montaža brez dodatnih obdelav na mestu montaže. Robovi pečnic so rahlo zaobljeni in poglazirani in nimajo neželjenih ostrih neglaziranih robov.

Dimezije pečnic ki so v redni proizvodnji so naslednje:

22×22 cm
22×25 cm
22×28 cm
22×33 cm
23×48 cm
22×57 cm

Poleg pečnic so gradnjo peči potrebni različni zaključni kosi kot so:

  • vogali (pravokotni, zaokroženi-radialni)
  • podstavki ali »cokli«
  • zgornji zaključki in razni vmesni diferenčni elementi
  • bordure ter elementi za izvedbo priključkov in omogočanje čiščenja peči

Posebni poudarek velja na izdelavi pečnic z reliefi štirih letnih časov ali rož v enobarvni ali večbarvni izvedbi.

 

Materiali

V proizvodnem procesu uporabljamo namenske materiale za izdelavo pečnic, ki se odlikujejo predvsem po naslednjih lastnostih: so zdravju neškodljivi, zagotavljajo primerno akumulacijsko sposobnost peči. Osnovna surovina za oblikovanje pečnic je glina, priznanega svetovnega proizvajalca, sestavljena iz celo 28 vrst glin različnih lastnosti z vmešanim šamotnim zdrobom primerne granulacije. Površinska obdelava pečnic je z glazurami naravnega izvora katere so v času uporabe popolnoma zdravju neškodljive.

Ostali materiali uporabljeni pri montaži peči, to so predvsem pečarske malte in pečarski šamoti, imajo enake karakteristike in fizikalne lastnosti kot pečnice, tako da zagotavljajo enake temperaturne raztezke in akumulacijsko sposobnost.

 

Posebnost so seveda šamotni materiali katere uporabljamo za izgradnjo krušnih (kmečkih) peči ter peči za pečenje pic. To so namenski šamoti namenjeni za peko »RATH«, katerim je glavna lastnost da zadržijo željeno temperaturo enakomerno, ves potreben čas pečenja, se ne luščijo in ne razpokajo.

Pečarska okovja, to so kuriščna vrata, okovja za zidane štedilnike, dimovodne kanale, toplozračne rešetke, rešetke za kurišča ter materiale za finalno obdelavo zunanjosti peči, dobavljamo in vgrajujemo od priznanih slovenskih in evropskih proizvajalcev z dolgoletno tradicijo pri proizvodnji tovrstnih izdelkov.

 

Barve

Paleta barv, ki je standardna v proizvodnem procesu, zajema skorajda sedemdeset različnih barvnih odtenkov. Glazure katere uporabljamo za glaziranje so žgane na 1050 C sestavljene iz naravnih komponent in zdravju popolnoma neškodljive.

Efektne-prelivajoče barve ustvarjajo neenakomeren-rustikalen videz izdelane površine in odražajo bogastvo različnosti naravnih materialov.

 

Pečnice izdelujemo tudi v barvah ki niso v rednem proizvodnem procesu.

Površinska obdelava pečnic je lahko kombinirana z različnimi barvnimi okraski, slikami narave, živali, portreti ali umetniško obdelavo z eno ali večbarvno tehniko.

Različne reliefe, bordure, okraske, zlasti unikatne izvedbe, po želji izvedemo v pozlačeni obliki z 24-karatnim zlatom.

Vse oblike in velikosti pečnic, so lahko v vseh barvah, ki so v redni proizvodnji ali pa namensko izdelane po želji kupca. Barvne izvedbe se cenovno razlikujejo v odvisnosti od zahtevnosti postopkov izdelave in uporabljenih materialov.

 

Vabimo Vas tudi, da si velikosti, oblike in barve pečnic podrobno ogledate v prostorih našega salona.

 

 

<<< Nazaj na članke

 

Peči keramika d.o.o.

4.6 (94.94%) 15 votes

Zakaj smo prava izbira?

Bogate izkušnje
Kvaliteta bivanja
V harmoniji z naravo
Strokovna pomoč