fbpx

  Preverite aktualno akcijo, samo še do konca meseca!   

07 39 35 750 info@peci-keramika.si
Pečarstvo v Novem mestu
Pečarstvo v Novem mestu
Pečarstvo v Novem mestu

Pečarstvo v Novem mestu

Pečarstvo je obrt, ki je, kot že ime pove, na začetku izdelovala pečnice za peči, vključevala pa je tudi postavljanje peči, kasneje z uvedbo zidanih štedilnikov, pa tudi pečnice za oblogo zidanih štedilnikov, ki so jih prav tako postavljali v zasebnih in javnih zgradbah. V današnjem času pečarji predvsem postavljajo in prelagajo peči, zidajo štedilnike ter oblagajo stene in tla s keramičnimi ploščicami.

pečarstvo novo mesto, pečarstvo v novem mestu

 

Skoraj vsi lončarji s Šentjernejskega polja in na Dolenjskem so poleg posode izdelovali tudi peči in krušne peči, vendar v manjšem obsegu. Večjo pečarsko delavnico in obrt je imel le Ignac Piletič iz Dolenje Stare vasi pri Šentjerneju, ki je imel pečarsko obrt od leta 1911 do 1950. Pečarsko in lončarsko obrt je imel v Šentjerneju tudi Jože Lešnjak, ki je bil nekaj časa zaposlen celo pri Jožetu Klemenčiču v Novem mestu. Zelo kratko obdobje pa je imel lončarsko in pečarsko obrt takoj za Klemenčičem v nekdanji ‘Klemenčičevi delavnici v stavbi nekdanje usnjarne ob Krki, ki je bila sicer last novomeškega posestnika in trgovca Franca Seidla. Očitno je ‘Klemenčič v delavnici pustil del svoje opreme, ker smo našli tudi podatek, da je Franc Seidl plačal tovarni za odplačilo delavnice in stroja.

pečarstvo novo mesto

Na podstrešju v opuščeni delavnici pokojnega Jožeta Lešnjaka v Šentjerneju, ki so jo svojci odstopili Dolenjskemu muzeju leta 1995, smo našli mavčne modele za izdelovanje predvsem nabožnih glinastih kipov ter tudi precejšnje število mavčnih modelov za pečnice krušnih in sobnih peči. Nekateri so imeli na hrbtni strani vrezano ime Josip Lešnjak in letnico (različne letnice med letoma 1930 – 1941). Ker takrat še nismo imeli na voljo arhivskega gradiva tovarne Klemenčič, tudi nismo iskali medsebojnih povezav. Med Lešnjakovimi modeli sta namreč tudi modela za pečnice za visoko sobno peč s secesijskim ornamentom, ki se nahaja med matičnimi predlogami pečnic modelarskega ateljeja Karla Jelineka iz Celovca, pri katerem je matične modele kupoval in po njih nekaj časa izdeloval peči v svoji tovarni ravno Josip Klemenčič. Čeprav hči Jožeta Lešnjaka pravi, da je oče modele izdeloval sam, se nam vseeno vsiljuje domneva, da je Jože Lešnjak od Klemenčiča v tovarni Keramika odkupil del modelov, ko niso bili več v uporabi, ker niso več ustrezali okusu časa. V ohranjenih blagajniških knjigah smo namreč našli obročno odplačevane zneske Jožeta Lešnjaka Klemenčiču, čeprav niso specificirani. Dopuščamo pa tudi možnost, da gre vendarle le za nakup določenih surovin, na primer svinčeve glajenke, ki jih je Lešnjak tudi potem, ko se je vrnil v Šentjernej, nabavljal v Klemenčičevi tovarni. Pri kasnejših plačilih je to ponavadi navedeno.

pečarstvo novo mesto, pečarstvo v novem mestu

Tudi v Piletičevi delavnici v Dolenji Stari vasi pri Šentjerneju smo našli pečnico z ornamentom, ki smo ga srečevali v Novem mestu na pečeh, ki so bile postavljene v začetku 20. stoletja, še pred delovanjem pečarja Ignaca Piletiča. Domneve, da so lončarske in pečarske delavnice na podeželju uporabljale starejše modele ali pa kopirale po starih predlogah pečnic, žal ne moremo neposredno dokazati, zato ostaja zgolj pri domnevi. Podeželskim odjemalcem namreč ni bilo tako pomembno, da so peči v sodobnem stilu, na prvem mestu je bila uporabna funkcija izdelkov, predvsem krušnih peči. Zato so se ornamenti iz 19. stoletja ohranjali še prva desetletja v 20. stoletju. Po drugi strani so zaradi manjših stroškov ob prelaganju peči uporabili vse stare uporabne pečnice in zamenjali le razbite. Zato so stari modeli lahko prišli zelo prav.

pečarstvo novo mesto, pečarstvo v novem mestu

 

Članek je informativne narave zato si podjetje Peči keramika pridržuje pravice vnosa morebitnih napak in ažurnosti podatkov. Za natančne informacije mojstra in individualna vprašanja nas kontaktirajte na telefon ali mail. Veseli pa bomo tudi vašega osebnega obiska v našem salonu!

 

Vir besedila in slik: I. Križ in B. Križ. (2005). Pečarska in keramična industrija v Novem mestu : katalog razstave, 9. december 2005-29. oktober 2006. Novo mesto: Dolenjski muzej.

<<< Nazaj na članke

Zakaj smo prava izbira?

Bogate izkušnje
Kvaliteta bivanja
V harmoniji z naravo
Strokovna pomoč