fbpx

  Preverite aktualno akcijo, samo še do konca meseca!   

07 39 35 750 info@peci-keramika.si
Kamin skozi zgodovino
Kamin skozi zgodovino
Kamin skozi zgodovino

Kamin skozi zgodovino

Ogenj je skozi zgodovino igral pomembno vlogo, tako pri uporabi v vsakdanjem življenju kot tudi v kultu in pri obredih. Najdbe dokazujejo, da je ogenj poznan že od prvih začetkov človeštva. To si lahko razlagamo tako, da je človek šele z iznajdbo ognja postal človek kot ga poznamo danes. V toplejših obdobjih so ogenj kurili pod milim nebom, v hladnejših obdobjih v jamah in kasneje, ko so se prebivalci za stalno naselili, v njihovih kočah.

Kamnit nasip na poglobljenih ravnih tleh v kočah, obdan s kamni, je služil kot ognjišče (slika 1), medtem ko je dim uhajal skozi razpoke v strehi in stenah koč.

Šele mnogo kasneje so bili zgrajeni prvi dimniki. Zgrajeni so bili iz dračja/vej in ilovice. (Slika 2). Zaradi nevarnosti požara so kamin postavili ob trdno steno, ki je bila zgrajena iz kamna in gline.

Prvi odprti kamini, kakršne poznamo danes, izvirajo verjetno že iz začetka 9. stoletja. Šlo je za preproste niše v debeli steni, dim pa je uhajal direktno ven, kar skozi luknjo v steni.

V gradovih in palačah so bili kamini še posebej cenjeni, kjer se je njihova zasnova skozi čas izpopolnila. Dimnik, katerega konstrukcijo so ga nosile stranske stene ali konzole, je vodil dim skozi vertikalno odprtino ven iz stavbe. Medtem ko so bili prvi kamini preprosti, brez okrasja (slika 3), so bili le ti v romanskem obdobju okrašeni z grbi, kipi in okrasjem.

Vrhunec monumentalne gradnje kaminov je bil v pozni gotiki in zgodnji renesansi. Barok in Rokoko pa sta nam pustila bogato okrašene strukture (slika 4).

Od prvih začetkov se je odprt kamin obdržal skozi stoletja in spreminjal svojo obliko glede na trende in takrat razpoložljive gradbene materiale. V srednji in vzhodni Evropi je bil v srednjem veku izpodrinjen z lončeno pečjo, katere toplotna moč je bila boljša od kamina in je zato bila bolj uporabna v hladnejših zimah. V državah z morskim podnebjem pa je odprt kamin še danes prednostna ogrevalna naprava. Od tam se je kasneje vrnil tudi v države srednje Evrope in danes si težko zamislimo nekoliko bolj prefinjeno stanovanje brez kamina.

Poleg tega je sodoben odprt kamin (slika 5) danes pomemben dizajnerski element v številnih počitniških domovih in hotelskih dvoranah, tako v zasebnih kot  javnih prostorih.

Članek je informativne narave zato si podjetje Peči keramika pridržuje pravice vnosa morebitnih napak in ažurnosti podatkov.

Viri besedila in slik: Barran F.R. (1983). Der offene Kamin. Stuttgart: J. Hoffmann.

<<< Nazaj na članke

Zakaj smo prava izbira?

Bogate izkušnje
Kvaliteta bivanja
V harmoniji z naravo
Strokovna pomoč