fbpx

  Preverite aktualno akcijo, samo še do konca meseca!   

07 39 35 750 info@peci-keramika.si
Kako načrtovati lončeno peč?
Kako načrtovati lončeno peč?
Kako načrtovati lončeno peč?

Kako načrtovati lončeno peč?

Vsak prostor v stavbi potrebuje določeno toploto. Ta je odvisna od debeline in vrste zidov ter od izolacije, položaja v stavbi, položaja glede na strani neba ipd. Izračuni potrebne toplote kažejo, da lahko pri slabo izolirani stavbi porabimo tudi do 100 odstotkov več toplote kot pri dobro izolirani. Potrebno toploto v prostoru določamo na podlagi izsledkov gradbene fizike in veljavnih predpisov, ki govore o potrebnih toplotnih razmerah v prostorih. Najbolje vam bo potrebno toploto izračunal  strokovnjak.

Določanje ogrevalne površine lončene peči

Približno lahko določimo potrebno ogrevalno površino takole:

Potrebna toplota za 1 m² površine v prostoru je med 80 W (zelo dobro izolirana stavba) in 160 W (slabo izolirana stavba). O stopnji izolacije povprašajte gradbenega strokovnjaka, ki vam bo lahko dal potrebne podatke.

Lončena peč odda povprečno 900 kcal/h = 1044 W toplote na 1 m² ogrevalne površine. Ob upoštevanju teh podatkov je nadaljnji račun zelo preprost.

Primer: V prostoru s površino 40 m² potrebujemo npr. 100 W toplote/m2, torej za celotni prostor 40 x 100 = 4000 W = 4 kW. Ker je 1 W = 1,16 kcal/h, dobimo 4000/1,16 = 3440 kcal/h. Ker da lončena peč 900 kcal/h toplote na 1 m² ogrevalne površine, potrebujemo lončeno peč, ki ima 3440/900 = 3,8 m² ogrevalne površine.

Iz tega podatka lahko določimo potrebno število pečnic z naslednjim obrazcem: število pečnic = ogrevalna površina v m² x 10000 : velikost pečnic v cm²

K ogrevalni površini štejemo tudi površino zgornje ploskve lončene peči in venca. Izkušnje kažejo, da znaša ta ploskev ca. 20 % celotne potrebne ogrevalne površine.

Primer: v zgornjem primeru lahko zmanjšamo potrebno ogrevalno površino za ca. 20 %, kar da 3,8 x 0,8 = 3 m². Če upoštevamo pečnice s površino 484 cm², dobimo: 3 m² x 10000 : 484 = 62 pečnic.

Konstrukcija lončene peči

Iz velikosti potrebne ogrevalne površine lahko določimo višino, širino in globino lončene peči. Pravilno razmerje med stranicami dobimo, če je globina lončene peči enaka vsaj dvema širinama pečnic.

Primer: Širina lončene peči je 5 pečnic, globina 3 in višina 4 pečnice. Potrebno število pečnic  = 2 x (3 x 4)  +  4 x 5 = 44 pečnic; te dajo pri površini ene pečnice = 494 cm² ogrevalno površino 44 x 494 = 21736 cm² = 2,17 m². K temu dodamo še površino zgornje ploskve in venca in dobimo celotno ogrevalno površino lončene peči.

Slika 1: Konstrukcijska risba. Puščice kažejo poti dimnih plinov, številke pa označujejo prereze, ki jih moramo izračunati. Vse šrafirane ploskve so šamotne plošče ali šamotni zidaki različnih mer in debelin.

Notranjost lončene peči: tehnični podatki

Še bolj kot zunanji videz je pomembna notranja izdelava lončene peči. Le natančne mere in pravilna izdelava notranjih delov zagotavljajo tudi pravilno delovanje lončene peči. Opozorili bomo samo na najpomembnejše dele in njihove dimenzije.

Slika 2: Plašč iz pečnic lahko izdelamo na različne načine. Vedno moramo pred delom narediti načrt; preveč pečnic podraži izdelavo, če pa jih imamo premalo, se delo lahko zelo zavleče.

Rešetka je najpomembnejša osnova za nadaljnji izračun notranje konstrukcije. Velikost rešetke je odvisna od potrebne moči lončene peči.

Prostor za pepel naj bo vsaj tolikšen, kot je rešetka nad njim, po možnosti pa celo večji. Dimenzioniramo ga tako, da pepel praznimo le poredko.

Kurišče je tako glede velikosti kot glede oblikovanja odvisno od vrste goriva. V splošnem velja, da drva potrebujejo zelo visoko ali globoko kurišče. Globina kurišča je važna tudi zaradi velikosti polen, ki jih uporabljamo. Pri dolgih polenih odpade žaganje drv.

Reža za plin deluje kot varovalni element; skoznjo uhajajo težki plini v dimne kanale.

Dimni kanali so navpični in ležeči. Po njih uhajajo dimni plini, prevzamejo del funkcije ogrevanja in so odvisni od moči lončene peči in vleka dimnika.

Vložki v dimnih kanalih so elementi, s katerimi uravnavamo prerez kanalov.

Priključek na dimnik določamo glede na vlek dimnika.

Material in orodje

Material, ki ga bomo potrebovali za lončeno peč, vidimo na dovolj natančni skici. Na sliki 3 so najpogostejši elementi, ki jih potrebujemo za izdelavo lončene peči.

Slika 3: Material, ki ga potrebujete pri izdelavi lončene peči: 1 pečnica, 2 vogalna pečnica, 3 polovična pečnica, 4 pečnica za venec, 5 vogalna pečnica za venec, 6 okrasna pečnica, 7 šamotni zidak (normalni format), 8 kamnit blok ali blok iz plinastega betona za podstavek, 9 opečni votlak za obzidavo, 10 šamotna malta, odporna proti ognju, 11 strešnik za obzidavo dimnih kanalov, 12 šamotne plošče za kurišče, pokrov in dimne kanale, 13 dimna cev, 14 vložek za dimno cev, 15 pekač ali kotliček za vodo, 16 vratca za kurišče, 17 vratca za pepelnik (lahko z regulacijo zraka), 18 rešetka, 19 žgana žica, 20 T-profil za podstavek in pokrov, 21 cinkova pločevina za pokrov, 22 bakrena cev za toplovodno ogrevanje (če to želite), 23 trak.

Spisek potrebnega materiala

 • Vedro za malto
 • Zidarsko kladivo
 • Brusni kamen za pečnice
 • Zidarska žlica za izdelavo malte
 • Lopatica
 • Klešče
 • Vrtalnik za vrtanje lukenj
 • Vodna tehtnica
 • Merilo
 • Ravnalna letev, dolga
 • 2 letvi za ravnanje, dolgi 70 cm
 • 2 vijačni sponi za ravnanje
 • 20 lesenih zagozdic za ustrezno debelino stikov.

Dimnik lončene peči

Je eden najpomembnejših delov pri gradnji lončene peči. Od njega je odvisen dober vlek, optimalno zgorevanje in varno obratovanje pri ogrevanju.

Plini, ki nastajajo v kurišču, se dvigajo in skoz dimne kanale uhajajo v dimnik, odtod pa v ozračje. Namesto njih mora pritekati iz prostora zrak, zato nastane v dimniku sesalni učinek, ki ga pogosto imenujemo tudi podtlak; dimnik »vleče«. Vlek v dimniku je zelo pomemben, če želimo, da bo zgorevanje pravilno. Že pred izdelavo lončene peči ga moramo dovolj natančno določiti.

Za določanje vleka imamo več možnosti. Najpreprostejši način je prikazan v spodnji razpredelnici: vlek določamo z odklonom plamena sveče. Ta metoda je zelo približna, zato je najbolje, da vam vlek dimnika izmeri nekdo, ki ima ustrezne inštrumente. Vlek ni v vseh letnih časih enak. Največji je, kadar vroči dimni plini uhajajo v hladen zunanji zrak. Najbolje je, če je dimnik v srednjem zidu stavbe, ker se v zunanjih zidovih lahko hitro ohladi in dimni plini uhajajo počasi. Prerez dimnika naj ne bo manjši od 14 x 14 cm (= 196 cm²). Višina dimnika, merjena od zgornjega roba priključne cevi, naj ne bo manjša od 4 m.

Vse potrebne materiale, pripomočke in pečnice za gradnjo lončene peči lahko kupite pri nas, v naši prodajalni Peči keramika, v Novem mestu.

Članek je informativne narave zato si podjetje Peči keramika pridržuje pravice vnosa morebitnih napak in ažurnosti podatkov. Za natančne informacije mojstra in individualna vprašanja nas kontaktirajte na telefon ali mail Kontakt. Veseli pa bomo tudi vašega osebnega obiska v našem salonu!

Viri besedila in slik: Schiffer H.J. in M. Rascher. prevedel D. Žitnik. (1989). Kamini in lončene peči. Ljubljana: Tehniška založba Slovenije.

<<< Nazaj na članke

Zakaj smo prava izbira?

Bogate izkušnje
Kvaliteta bivanja
V harmoniji z naravo
Strokovna pomoč