fbpx

  Preverite aktualno akcijo, samo še do konca meseca!   

07 39 35 750 info@peci-keramika.si
Kaj potrebujem za dober Kamin?
Kaj potrebujem za dober Kamin?
Kaj potrebujem za dober Kamin?
Kaj potrebujem za dober Kamin?
Kaj potrebujem za dober Kamin?
Kaj potrebujem za dober Kamin?

Kaj potrebujem za dober Kamin?

Klasični toplozračni kamini segrevajo le zrak v prostoru, v praksi pa to pomeni, da ko nehate kuriti v kaminu, vas v roku dveh ur v prostoru že zebe. Zato se vedno pogosteje namesto toplozračnih zidajo hipokavstični kamini!

Slika 1: Kamin ni le estetski element prostora ampak mora služiti tudi svojemu namenu.

Hipokavstični kamin je kamin s podaljšano akumulacijo, saj je vroči del kamina pozidan s pečarsko opeko debeline 5,5 cm, s skupno težo cca. 700 kg – 1000 kg akumulacije. S tem dobimo oddajanje toplote v prostor še od 15 do 25 ur po končanem kurjenju. S tem se izognemo problemu, da bi bilo v prostoru prevroče. Akumulativni material, ki se uporablja za kamine so šamotni materiali. Pečarska opeka ima največjo maso, zato z njo zidamo hipokavstične kamine.

Slika 2: Vogalno kaminsko kurišče Kobok, nizgoenergetska izvedba 6,5kW in z zrakotesnimi vrati.

Kakšno kaminsko kurišče naj izberem za hipokavstični kamin?

Sodobne hiše so praviloma dobro izolirane in imajo okna ki so izolativna in odlično tesnijo, kamin pa je pogosto sekundarna ogrevalna naprava. Zaradi tega se v novogradnje dandanes najpogosteje vgrajuje kamine z nizkoenergetskimi in zrakotesnimi kaminskimi kurišči Kobok Kaseta. Ta kurišča imajo nominalno moč od 6,0 do 7,0 kW in so primerna za prostore nad 50m². Kurišče se nato pozida z akumulativnim materialom.

Slika 3: V primeru da je zasteklitev kurišča večja ali da je v bližini kakšno pohištvo je dvojna zasteklitev kaminskega kurišče smiselna, saj zmanjša prenos toplote preko stekla za 15 – 20%.

Kaj potrebujem za hipokavstični kamin?

Dimnik fi 180mm – V večini primerov za dimnik za kaminsko kurišče zadostuje cev premera od 160mm do 200mm. Standardna dimenzija dimnika za kurišča Kobok Kaseta je 180mm. Priporočamo šamotni dimnik Ekoker, saj je tak dimnik bolj masiven, robusten in enostavnejši za montažo in ima konstanten vlek, ki je za kamin na drva zelo pomemben. Najmanjša potrebna višina dimnika za kamine je 4,5 m.

Dovod zunanjega zraka 125mm – Sodobna kaminska kurišča, za popolno gorenje potrebujejo dovod zunanjega zraka. Zrak iz prostora, zaradi tesnih oken, ni dovolj. V večini primerov je za dovod zunanjega zraka do kaminskega kurišča dovolj cev premera 125mm. Pri tem moramo paziti, da dve cevi premera 75mm ne bosta zadostovali, ampak moramo v tem primeru namestiti tri cevi premera 75mm. Manjše cevi imajo namreč manjši pretok zraka. Najbolj pogosto pa se za ta namen uporabljajo pravokotne cevi dimenzij 55mmx220mm, saj jih lahko vgradimo v višino estriha.

Slika 4: Kamin je najbolje priporočljivo montirati po ometih in estrihih.

Dimniški priklop – Višina priklopa na dimnik se praviloma izvede 160 – 200 cm od gotovih tal. Če iz oblikovalskih razlogov želimo da je kamin čim nižji, je najnižja možna višina priklopa 140 cm od gotovih tal, merjeno od sredine priklopa.

Priprava tlakov – Kaminsko kurišče je najbolje postaviti na betonsko ploščo ali estrih, pod katerim ni talnega gretja in inštalacij. Prav tako na tem mestu ne sme biti pod estrihom toplotne izolacije. Lahko se naredi na betonsko ploščo tudi betonski ali siporeks temelj kjer bo stal kamin. Seveda pa je v nepodkletenih objektih potrebna hidroizolacija.

Za dodatne informacije in za individualno ponudbo nas pokličite na 07 39 35 750 ali pošljite povpraševanje na spletno stran. Z veseljem vam bomo odgovorili na vaša vprašanja.

Članek je informativne narave zato si podjetje Peči keramika pridržuje pravice vnosa morebitnih napak in ažurnosti podatkov. Za natančne informacije mojstra in individualna vprašanja nas kontaktirajte na telefon ali mail. Veseli pa bomo tudi vašega osebnega obiska v našem salonu!

Peči keramika – Za vaš topel dom!

 

<<< Nazaj na članke

Zakaj smo prava izbira?

Bogate izkušnje
Kvaliteta bivanja
V harmoniji z naravo
Strokovna pomoč