fbpx

  Preverite aktualno akcijo, samo še do konca meseca!   

07 39 35 750 info@peci-keramika.si
Hipokavstična peč ali Rimska peč
Hipokavstična peč ali Rimska peč
Hipokavstična peč ali Rimska peč

Hipokavstična peč ali Rimska peč

Kurite kot so za časa starih Rimljanov – Že v starem Rimu so na podoben sistem ogrevali svoje terme, bazene in prostore za počitek. V hipokavstični peči, če pogledamo na hitro, zgleda kakor v toplozračni lončeni ali kombinirani peči. Imamo grelni vložek oz. kurilni kotel ali zidano kurišče. Tudi tukaj se vroči dim vleče po cevnem sistemu do dimnika. Okrog kurilnega kotla se nahaja votli prostor, katerega železne površine le-tega segrevajo. Razlika se pojavi pri načinu oddajanja toplega zraka v prostor. Topli zrak se namreč ne oddaja skozi zračnike v pečnicah, temveč potuje po kanalih npr. v višje ležeče prostore. Ti kanali so oblečeni v pečnice ali naravni kamen, ki se ogreva s pomočjo pretoka toplega zraka skozi njih. Segrete pečnice nato oddajajo toploto v prostor. Med tem časom se zrak v kanalih ohladi in zopet spusti. (Spomnimo se na ure fizike: topli zrak se dviguje, medtem ko hladni spušča). Na ta način se zopet vrne v kotel, kjer se zopet segreje in zopet dvigne, itd..

Klasična lončena peč s toplim zrakom

Tukaj govorimo o zaprtem sistemu, kajti topel zrak ne more zapustiti kurilni sistem, ampak se stalno vrača v njegov cikel – ogreva se, ohladi se in zopet ogreje. V primeru, da ta cikel temelji na fizikalnih silnicah, govorimo o gravitacijskem delovanju. Čeprav se dan danes pogosto uporablja – predvsem takrat, ko mora topli zrak narediti dolge poti po kanalih – majhen ventilator, vgrajen v zračnem kanalu, ki spodbuja cirkulacijo toplega zraka.

Kako je delovala rimska hipokavstična peč?

Rimski hipokavst – naložene plošče pod tlemi so ustvarile prostor za kroženje vročega zraka iz peči. Ogrevalni sistem je bil izumljen, da so lahko ogrevali sobo brez dima iz odprtih kurišč, ki so se uporabljali v preteklosti. Taki sistemi so bili pogosto uporabljeni v kopališčih, da bi ustvarili sobo z visoko temperaturo, podobno današnji savni.

  1. Skozi votle zidake potuje segret zrak. Zidaki tako akumulirajo toploto in jo oddajajo v prostor.
  2. Konstrukcija pod dvignjenimi tlemi omogoča distribucijo vročega zraka.
  3. Reže omogočajo kroženje zraka skozi sistem.
  4. Topla površina tal ustvari prijetno notranjo klimo.

 

A – peč

B – komora pod tlemi

C – stebri ki podpirajo tla

D – premostitvene plošče

E – tla prostora

F – votli zidaki

Povzetek Hipokavstične peči (Rimske peči):

S hipokavstično pečjo dobimo bistveno večje uporabne možnosti, saj zmoremo s pomočjo ventilatorja transportirati toploto na večjih razdaljah, kar pri šamotnih kanalih ni možno.

<<< Nazaj na članke

Zakaj smo prava izbira?

Bogate izkušnje
Kvaliteta bivanja
V harmoniji z naravo
Strokovna pomoč