fbpx

  Preverite aktualno akcijo, samo še do konca meseca!   

07 39 35 750 info@peci-keramika.si
Ali ste vedeli? Zanimiva in poučna dejstva o kaminih in lončenih pečeh!

Ali ste vedeli? Zanimiva in poučna dejstva o kaminih in lončenih pečeh!

 

  • Kaminska peč je podobna kaminu, ki ga je leta 1740, skonstruiral ameriški politik in izumitelj Benjamin Franklin in se po njem tudi imenuje.
  • V zadnjem času se vse pogosteje vračamo k ogrevanju posameznih prostorov s pečmi.
  • Če uporabimo odprt kamin samo za ogrevanje in ustvarjanje prijetnega razpoloženja, bomo za gorivo uporabljali le les.
  • Ko prvič zakurite kaminsko peč, naj plamen ne bo premočan.
  • Najprej se mora osušiti obzidava, izhlapeti morajo maščobe in barva.
  • V začetku ogrevanja se bodo pojavile saje in smrad, kar pa bo hitro minilo.
  • Če v dimniku slabo vleče, zažgimo nekaj časopisnega papirja in vlek bo kmalu normalen.
  • Ob stalnem zgorevanju porabi peč v enem dnevu tudi štirikratno količino zraka v prostoru, kar pomeni, da se zrak v prostoru stalno obnavlja.
  • Peč oddaja toploto, ki ustreza človeškemu organizmu in jo ta najbolje sprejema.
  • Ogrevanje z lončeno pečjo ni vezano na kritične vire energije, npr. na električni tok.
  • Če zgorevanje ni dobro, pride do onesnaževanja peči in dimnika, kar pa ima za posledico kondenzno vlago in odvečne saje.
  • Z zrakom uhajajo skozi peč v dimnik prah, ogljikov dioksid, smrad, ipd.

  • Zadnji poskusi kažejo, da se z menjavo zraka v prostoru zmanjšuje tudi radioaktivnost.
  • Dobro izoliran dimnik ali dimnik vprostoru omogoča le malenkostno ohlajanje dimnih plinov, kar povzroča njihovo veliko hitrost, tj. velik vlek.
  • Vlek v dimniku nastane zaradi razlike v teži zračnega stebra.
  • Na eni strani je hladen, na drugi strani pa je topel zrak v prostoru oziroma topli dimni plini v dimniku.
  • Ob odprtem kaminu moramo zaščititi tla iz gorljivega materiala. To velja tudi za preproge in obloge iz umetnih mas.
  • Peči, posebno pa odprti kamini, so pogosto vzrok požara v sobah. Zaradi tega moramo upoštevati predpise o varstvu pred požarom.
  • Odprte kamine moramo nenehno nadzorovati. Ne sme vam biti odveč zapreti vratca peči, ko zapustite prostor.
  • V zadnjem času se vse pogosteje vračamo k ogrevanju posameznih prostorov s pečmi.
  • Če uporabimo odprt kamin samo za ogrevanje in ustvarjanje prijetnega razpoloženja, bomo za gorivo uporabljali le les.
  • Kaminska peč daje prostoru prijetno razpoloženje, ki nas spominja na stare čase.
  • V že zgrajeni hiši moramo vedeti za vse gradbeno-tehnične možnosti pri postavitvi kaminske peči.
  • Stroški nabave in postavitve kaminske peči v splošnem niso previsoki.
  • Pazite, da boste vedno imeli na zalogi tudi manjše kose lesa, s katerimi boste v začetni fazi kurjenja vzdrževali ogenj.
  • Ne glede na vrsto lesa, peč dobro segrejte. Majhen ogenj bo povzročil le smrad in osajitev peči in dimnika oz. stekla v kaminu.
  • Vse vrste lesa vsebujejo približno enako vročinsko moč na Kg. Razlika je le v tem, da so mehke vrste lesa manj goste.
  • Notranji keramični kamin estetsko obogati vaš dom, saj je v primerjavi s kovinskimi pečmi to prelepa alternativa.
  • Največja prednost keramičnih kaminov je v sposobnosti, da postopoma sproščajo akumulirano toploto, tudi dolgo po tem, ko je ogenj že ugasnil.

  • Zaradi kombinacije neprestanega prepiha in popolnega izgorevanja lesa v keramičnih kaminih – za razliko od odprtih ognjev, pri keramičnih pečeh vonja skorajda ni.
  • Edino vzdrževanje, ki je potrebno, je občasno čiščenje pepela in stekla v keramičnih kaminih.
  • Moderne peči nudijo vse tradicionalne prednosti kurjenja z lesom z varnostjo, čistočo in zmogljivostjo.
  • Les vsebuje energijo sonca, ki jo shranjuje med svojo rastjo.
  • Ko kurite les, sproščate to energijo nazaj v okolje.
  • Toplota, ki jo sprošča peč oz. kamin, deluje na podobnem principu kot sonce.
  • Ogreje vas čez in čez. Posedite se pred peč ali stojte pred ognjem – le eden izmed mnogih življenjskih užitkov.
  • Dobro načrtovan sistem prostorskega ogrevanja prihrani veliko energije.
  • Kamin v dnevni sobi vas bo grel in varoval tam kjer preživite največ svojega časa.
  • Spomladi oz. jeseni je kamin edini vir ogrevanja, ki ga boste potrebovali.
  • Vzemite si čas zase, odmaknite se od zunanjega sveta in se za kratek trenutek prepustite plamenom.
  • Nič ne more nadomestiti čudovitega pogleda skakajočih plamenov, ki sproščajo svojo energijo v občutek topline in dobrega počutja.
  • Lončeno peč lahko priključimo že na dimnik 14/14 cm.
  • Na mestu postavitve kamina ali peči ne sme biti v tlakih toplotne izolacije.
  • Zakajena steklena vrata peči ali kamina najlažje očistite z vlažno krpo in pepelom iz kurišča, lahko pa tudi s čistilnimi penami za pečice štedilnikov.
  • V kaminih in lončenih pečeh ne smete uporabljati premoga in smolnatega lesa.

 

<<< Nazaj na članke

 

Peči keramika d.o.o.

4.6 (94.94%) 15 votes

Zakaj smo prava izbira?

Bogate izkušnje
Kvaliteta bivanja
V harmoniji z naravo
Strokovna pomoč