Ali ste vedeli? Zanimiva in poučna dejstva o kaminih in lončenih pečeh!
Kaminska peč je podobna kaminu, ki ga je leta 1740, skonstruiral ameriški politik in izumitelj Benjamin Franklin in se po njem tudi imenuje.
V zadnjem času se vse pogosteje vračamo k ogrevanju posameznih prostorov s pečmi.
Če uporabimo odprt kamin samo za ogrevanje in ustvarjanje prijetnega razpoloženja, bomo za gorivo uporabljali le les.
Ko prvič zakurite kaminsko peč, naj plamen ne bo premočan.
Najprej se mora osušiti obzidava, izhlapeti morajo maščobe in barva.
V začetku ogrevanja se bodo pojavile saje in smrad, kar pa bo hitro minilo.
Če v dimniku slabo vleče, zažgimo nekaj časopisnega papirja in vlek bo kmalu normalen.
Ob stalnem zgorevanju porabi peč v enem dnevu tudi štirikratno količino zraka v prostoru, kar pomeni, da se zrak v prostoru stalno obnavlja.
Peč oddaja toploto, ki ustreza človeškemu organizmu in jo ta najbolje sprejema.
Ogrevanje z lončeno pečjo ni vezano na kritične vire energije, npr. na električni tok.
Če zgorevanje ni dobro, pride do onesnaževanja peči in dimnika, kar pa ima za posledico kondenzno vlago in odvečne saje.
Z zrakom uhajajo skozi peč v dimnik prah, ogljikov dioksid, smrad, ipd.
Zadnji poskusi kažejo, da se z menjavo zraka v prostoru zmanjšuje tudi radioaktivnost.
Dobro izoliran dimnik ali dimnik vprostoru omogoča le malenkostno ohlajanje dimnih plinov, kar povzroča njihovo veliko hitrost, tj. velik vlek.
Vlek v dimniku nastane zaradi razlike v teži zračnega stebra.
Na eni strani je hladen, na drugi strani pa je topel zrak v prostoru oziroma topli dimni plini v dimniku.
Ob odprtem kaminu moramo zaščititi tla iz gorljivega materiala. To velja tudi za preproge in obloge iz umetnih mas.
Peči, posebno pa odprti kamini, so pogosto vzrok požara v sobah. Zaradi tega moramo upoštevati predpise o varstvu pred požarom.
Odprte kamine moramo nenehno nadzorovati. Ne sme vam biti odveč zapreti vratca peči, ko zapustite prostor.
V zadnjem času se vse pogosteje vračamo k ogrevanju posameznih prostorov s pečmi.
Če uporabimo odprt kamin samo za ogrevanje in ustvarjanje prijetnega razpoloženja, bomo za gorivo uporabljali le les.
Kaminska peč daje prostoru prijetno razpoloženje, ki nas spominja na stare čase.
V že zgrajeni hiši moramo vedeti za vse gradbeno-tehnične možnosti pri postavitvi kaminske peči.
Stroški nabave in postavitve kaminske peči v splošnem niso previsoki.
Pazite, da boste vedno imeli na zalogi tudi manjše kose lesa, s katerimi boste v začetni fazi kurjenja vzdrževali ogenj.
Ne glede na vrsto lesa, peč dobro segrejte. Majhen ogenj bo povzročil le smrad in osajitev peči in dimnika oz. stekla v kaminu.
Vse vrste lesa vsebujejo približno enako vročinsko moč na Kg. Razlika je le v tem, da so mehke vrste lesa manj goste.
Notranji keramični kamin estetsko obogati vaš dom, saj je v primerjavi s kovinskimi pečmi to prelepa alternativa.
Največja prednost keramičnih kaminov je v sposobnosti, da postopoma sproščajo akumulirano toploto, tudi dolgo po tem, ko je ogenj že ugasnil.
Zaradi kombinacije neprestanega prepiha in popolnega izgorevanja lesa v keramičnih kaminih – za razliko od odprtih ognjev, pri keramičnih pečeh vonja skorajda ni.
Edino vzdrževanje, ki je potrebno, je občasno čiščenje pepela in stekla v keramičnih kaminih.
Moderne peči nudijo vse tradicionalne prednosti kurjenja z lesom z varnostjo, čistočo in zmogljivostjo.
Les vsebuje energijo sonca, ki jo shranjuje med svojo rastjo.
Ko kurite les, sproščate to energijo nazaj v okolje.
Toplota, ki jo sprošča peč oz. kamin, deluje na podobnem principu kot sonce.
Ogreje vas čez in čez. Posedite se pred peč ali stojte pred ognjem – le eden izmed mnogih življenjskih užitkov.
Dobro načrtovan sistem prostorskega ogrevanja prihrani veliko energije.
Kamin v dnevni sobi vas bo grel in varoval tam kjer preživite največ svojega časa.
Spomladi oz. jeseni je kamin edini vir ogrevanja, ki ga boste potrebovali.
Vzemite si čas zase, odmaknite se od zunanjega sveta in se za kratek trenutek prepustite plamenom.
Nič ne more nadomestiti čudovitega pogleda skakajočih plamenov, ki sproščajo svojo energijo v občutek topline in dobrega počutja.
Lončeno peč lahko priključimo že na dimnik 14/14 cm.
Na mestu postavitve kamina ali peči ne sme biti v tlakih toplotne izolacije.
Zakajena steklena vrata peči ali kamina najlažje očistite z vlažno krpo in pepelom iz kurišča, lahko pa tudi s čistilnimi penami za pečice štedilnikov.
V kaminih in lončenih pečeh ne smete uporabljati premoga in smolnatega lesa.